. . .
Piece konwekcyjno parowe: jak działają i do czego służą?

W wielu restauracjach znaleźć można piece konwekcyjno parowe. Cieszą się one ogromną popularnością i są naprawdę bardzo cenione przez właścicieli restauracji. Jakie dają możliwości? Jak działają? Na te pytania spróbujemy odpowiedzieć.

Jak działają piece konwekcyjno parowe?

W piecach tego rodzaju znajdują się wentylatory, które dbają o to, aby gorące powietrze przetłaczane było przez komorę. Dochodzi w efekcie do wymuszenia ruchu poziomego powietrza. Następnie powietrze przechodzi przez specjalne filtry oczyszczające. Dzięki temu powietrze zostaje oczyszczone z tłuszczu. Dopiero wówczas może ponownie trafić do wentylatorów. Dzięki cyrkulacji powietrza oraz dokładnym oczyszczaniu z tłuszczu piece konwekcyjno parowe skutecznie chronią przed przenikaniem się zapachów. To również sposób na to, aby temperaturę w komorze była równomierna. Aby obróbka termiczna przebiegała jeszcze szybciej, a potrawy nie traciły wilgoci, w komorze z powietrzem znajduje się para wodna.

Kiedy można wykorzystać piece konwekcyjno parowe?

Decydując się na zakup pieca konwekcyjno parowego, warto pamiętać, że ma on naprawdę szerokie zastosowanie. Pozwala bowiem nie tylko na tradycyjne gotowanie i pieczenie, ale również gotowanie na parze, blanszowania, grillowanie, a nawet wędzenie. Jest idealnym wyborem, jeśli nie chcemy mieć w swojej restauracji wielu urządzeń. Piece konwekcyjno parowe zastępują bowiem kilka różnych urządzeń. Jego niewątpliwym plusem jest także to, że zajmuje naprawdę niewiele miejsca.