. . .
olej kokosowy nierafinowany

Wszyscy wiemy, że należy ograniczać w pożywieniu tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Szukając alternatywy dla tych tłuszczów warto zainteresować się olejem kokosowym.

Olej kokosowy nierafinowany: zalety

Oleje kokosowe są bardzo zdrowe. Zawiera szereg witamin i składników mineralnych. Nie jest wprawdzie wolny od nasyconych kwasów tłuszczowych, ale nie są one dla nas tak szkodliwe jak te, które zawiera na przykład masło albo smalec. Olej kokosowy działa jak naturalny antybiotyk, ma także właściwości przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Może być stosowany w profilaktyce chorób serca. Ze względu na swoje właściwości można go stosować w trakcie kuracji odchudzającej. Zawarte w nim składniki przyspieszają metabolizm, dlatego ułatwia on pozbycie się zbędnych kilogramów. Olej kokosowy to także naturalny kosmetyk. Szczególnie polecany jest do pielęgnacji wrażliwej, suchej i trądzikowej cery. Łagodzi także zmiany łuszczycowe i egzemę.

Olej kokosowy nierafinowany: jak go stosować?

W kuchni można smarować nim pieczywo. Jeżeli szukamy oleju, który można dodawać do sałatek, to śmiało sprawdzi się nierafinowany olej kokosowy. Wystarczy go lekko podgrzać, aby zmienił swoją konsystencję. Ale, gdy potrzebny jest  nam olej do smażenia w głębokim tłuszczu, kupmy rafinowany. 

Wokół oleju kokosowego krąży wiele mitów. Zdania na jego temat są bardzo podzielone. Na pewno stosowany w kuchni w rozsądnych ilościach nam nie zaszkodzi. Więcej na ten temat można przeczytać w artykule „Olej kokosowy: jeden z najbardziej zdrowych tłuszczów„.