Piece piekarnicze i piece cukiernicze to obowiązkowe wyposażenie gastronomii. Decydując się na takie urządzenia gastronomiczne, mamy naprawdę szeroki wybór. Piece gastronomiczne, które dzisiaj są dostępne to nowoczesne urządzenia spełniające naprawdę duże wymagania. Zalicza się do nich piece konwekcyjno parowe piekarnicze, które mają mnóstwo zalet. Dlaczego piece konwekcyjno parowe piekarnicze to dobry wybór? Jakie są ich cechy charakterystyczne?
Piece gastronomiczne konwekcyjno parowe: niższe koszty
Decydując się na takie piece, możemy być pewni, że uda się nam znacząco obniżyć koszty związane z prowadzeniem restauracji. Krótszy czas gotowania i pieczenia oznacza bowiem mniejsze o około trzydzieści procent zużycie energii, co oczywiście przekłada się na wysokość rachunków za energię elektryczną.
Piece gastronomiczne konwekcyjno parowe: mniejsze zużycie tłuszczu
Te nowoczesne urządzenia gastronomiczne zużywają prawie o dziewięćdziesiąt pięć procent tłuszczu mniej niż klasyczne piece. Podkreślić trzeba również, że potrawy przygotowywane w takich piecach tracą zdecydowanie mniej masy oraz objętości. Oznacza to ogromną oszczędność produktu. Dodać warto, że obróbka w piecach konwekcyjno parowych wiąże się ze zdecydowanie mniejszą stratą witamin i minerałów.
Piece konwekcyjno parowe to nowoczesne urządzenia gastronomiczne, które dla wielu właścicieli restauracji stanowią obecnie obowiązkowe wyposażenie gastronomii. Osoby zainteresowane tym tematem zachęcamy do lektury naszego innego artykułu poświęconego piecom tego rodzaju.