. . .
olej kokosowy nierafinowany

W wielu sklepach już od dłuższego czasu można kupić olej kokosowy. To produkt, który staje się coraz bardziej popularny, ale o którym tak naprawdę niewiele wiemy. Na co zwrócić uwagę, aby kupić naprawdę dobry olej kokosowy?

Olej kokosowy nierafinowany czy rafinowany?

Oleje kokosowe można podzielić na rafinowane i nierafinowane. Oba powstają z miąższu kokosa, ale olej kokosowy nierafinowany jest tłoczony starą metodą na zimno. Olej kokosowy nierafinowany jest więc o wiele zdrowszy, zawiera więcej składników odżywczych niż rafinowany, jest też od niego droższy.

Wybierając oleje kokosowe trzeba zwracać uwagę nie tylko na ich konsystencję i cenę, ale także czytać uważnie etykietę. Plantacje kokosa są bowiem bardzo różne, na jednych stosowane są chemiczne środki ochrony roślin, na innych nie. Jeśli więc chcemy kupić dobre oleje kokosowe wybierajmy bio olej kokosowy. Bio olej kokosowy powstaje z miąższu kokosów, które rosły na ekologicznych plantacjach, to olej ekologiczny. 

Do czego można używać olej kokosowy nierafinowany?

Bio olej kokosowy, który ma certyfikat Bio jest na pewno zdrowszy od oleju, który tego certyfikatu nie otrzymał. Olej ekologiczny bez dodatku chemii może być stosowany do pielęgnacji nawet wrażliwej cery. Olej kokosowy ma szerokie zastosowanie także w kuchni, ale pamiętajmy, że do smażenia można używać wyłącznie oleju rafinowanego, który ma wyższą temperaturę dymienia niż nierafinowany.

Tłoczony na zimno olej kokosowy został uznany za jeden z najzdrowszych olejów pochodzenia roślinnego.